MPWR tipsar

3 saker att tänka på när du väljer Sport-BH

Sport-BH är ett av de viktigaste plaggen i din träningsgarderob. Funktionen har naturligtvis alltid varit en viktig aspekt i utveckling av denna produkt, men på senare år har även betydelsen av design ökat i takt med att BH:n exempelvis blir mer synlig under toppar med öppen rygg. Det är en utmaning för oss som utvecklar träningskläder – att skapa attraktiv design utan att ge avkall på funktion och passform.

På utsidan kan bröst se väldigt olika ut – lika unika som våra ansikten – men på insidan består alla bröst av fett, mjölkkörtlar och ligament. Mjölkkörtlarna producerar näringsrik babymat och ligger inbäddade i det skyddande fettlagret som ger brösten dess form. Ligamenten består av fibrös bindväv och har till uppgift att stabilisera och hålla brösten på plats, då det saknas både benstomme och muskler som i andra kroppsdelar kan fungera stabiliserande.

Så fort du tar ett löpsteg, börjar brösten röra sig – både i höjd- och sidled. Hur mycket brösten rör sig beror naturligtvis på bröstens storlek och fasthet, men forskarna har kommit fram till att ”normalstora bröst” rör sig cirka 8,38 cm vid varje löpsteg. Vid större byststorlek blir rörelsen naturligtvis större och påfrestningen på ligamenten likaså. För en byst med storlek 85E talar forskare om en rörelse på strax under 13 cm per löpsteg. Ligamenten tar skada av denna rörelse och försvagas. Det går inte att på naturlig väg återställa ligamenten efter att sådan skada uppstått. Följden av detta blir att brösten tappar formen och att ligamenten tänjs ut. Även om man inte bryr sig om hur brösten ser ut, upplever många det obehagligt när brösten skumpar vid aktivitet, och vissa tycker att det gör ont när det drar i ligamenten. Denna rörelse vid aktivitet ökar ju mer ligamenten töjs ut. Därför bör alla kvinnor använda sport-BH vid skumpig träning, för att skydda sina ligament, även om man har mindre byst. En bra sport-BH kan minska bröstens rörelse med cirka 75-80%.

För att du ska kunna fokusera maximalt på din träning och det du vill åstadkomma, är det alltså viktigt att investera i en bra sport-BH. För att hjälpa dig att hitta rätt BH, har vi listat 3 parametrar som är viktiga att ta hänsyn till, när du väljer Sport-BH:

 1. Skumpighet
  • Vilken typ av aktivitet skall du genomföra och vad ställer det för krav på stöd? För skumpigare aktiviteter rekommenderar vi alltid att du använder en sport-BH utvecklad för maximalt stöd – antingen med one way stretch-material eller stumt foder.
  • Vid mindre skumpiga aktiviteter, kanske du kan prioritera andra aspekter i ditt val – såsom design, passform mm. Kanske föredrar du en BH med padding när du tränar?
 2. Intensitet
  • Om du ska ägna dig åt högintensiv träning, som gör att du svettas mycket, rekommenderar vi en BH med ventilation som är tillverkad i ett material som är fuktavvisande och snabbtorkande. BH:n ska leda bort fukten från kroppen för maximal komfort. Det kan vara bra att undvika att välja en BH med foder, som inte andas, om du vet att du kommer svettas mycket.
 3. Rörlighet
  • När aktiviteten kräver rörelsefrihet, får BH:n inte hindra dig. Du bör exempelvis undvika axelband som ligger an mot skulderbladen samt reglage som riskerar att skava när du rör dig.
  • Vid aktiviteter där en rörelse upprepas under lång tid, såsom exempelvis vid löpning, är det extra viktigt att passformen inte åsamkar dig skav eller annat obehag. Då är en brottarrygg ofta att föredra. Du vill också undvika tjocka kanter som skaver mot armen under armhålan när du springer.

Utöver punkterna ovan, är det så klart viktigt att välja en design som tilltalar dig. Smaken är som baken och bara du vet vad du gillar – vad som får dig att känna dig bekväm och ger dig bästa förutsättningarna för ett härligt träningspass.

Vår High Support Bra är framtagen för att ge maximalt stöd åt kvinnor med A – eller B-kupa. Vårt One Way Stretch-tyg är helt stumt i höjdled, varpå bröstets rörelse hindras utan att vi behövt addera foder. På så vis har vi kunnat hålla BH:n tunn, vilket är lämpligt då du svettas mycket. En tunn sport-BH med bra stöd är ovanligt och gör vår BH mycket väl lämpad för träning som både är högintensiv och skumpig. High Support Bra har funktionella egenskaper såsom snabbtorkande, fuktavvisande material med ventilation. Då vi vill förhindra att skav och annat obehag uppstår under ditt träningspass, har vi också designat denna BH utifrån maximal rörelsefrihet och komfort. Brottarryggen ger stor rörlighet och du slipper obekväma band över skulderbladen, samtidigt som du undviker skav genom att BH:n är djupt ringad under armhålan, med mjuka bandade kanter.

För mindre skumpiga aktiviteter, där kraven på stöd inte är lika stora, rekommenderar vi någon av våra snygga Low Support Bras eller Low Support Sports Tops. Där ligger fokus på design och passform framför stöd.

Hoppas du hittar det du söker i Sport-BH-djungeln! Och lycka till med din träning.